Mitt 2017

 Har använt mig av såna här listor förut och tycker det är ett smidigt sätt att sammanfatta det gågna året på! 
 
Vad är ditt absolut bästa hästminne 2017? Svar: Har två; LA:p1 jag och Farina red i höstas på DM, hon var så sjuuuuukt fin då. Bästa ritten vi nånsin gjort! Och så när jag kom ut till stallet på min födelsedag och Krut hade massa ballonger och girlanger vid sin box och jag förstod att han var min! 
 

Ditt sämsta minne? Svar: När Sugar skadade nosen illa i våras. Han behövde sys om en gång, fick äta mycket antibiotika och stod uppbunden i boxen i en månad. Man var ständigt på helspänn eftersom vi var orolig att han skulle ha upp såret igen eller liknande. 

Har du köpt några hästar? Svar: Krut <3

Sålt några hästar? Svar: Nej.

Vem har du tränat för? Svar: Helene Wannerth och Pia Fält. Jätteglad för all hjälp jag fått av dem, det betyder allt att ha tränare som lyssnar på vad jag har för mål och hjälper mig att nå dit! Det var även Helene som hittade Krut åt mig, utan henne hade jag aldrig haft Knut idag så jag är väldigt glad för att hon hittade honom. 

Hur har du utvecklats som ryttare under 2017? Svar: Jag lär mig nya saker hela tiden. Nu har jag dessutom förmånen att ha tre helt olika hästar på olika nivåer som verkligen utvecklat mig och min ridning. 

Hur har dina hästar utvecklats? Svar: Alla tre har utvecklats enormt! Farina som byggt styrka och satt muskler under våren och under hösten också fått tillräckligt med styrka i traven för att även den ska bli riktigt bra! Under hösten kände jag även att vi började slappna av inne på tävlingsbanan och kunde komma till ridning vilket verkligen varit en utmaning för oss båda tidigare! 
Krut som gått från att knappt på tygeln och helt utan egen framåtbjudning till att nu gå fram av sig själv, hitta en bärig form och gör framsteg varenda ridpass. Han kämpar och sliter så mycket hela tiden, han vill verkligen göra rätt även fast han inte har kroppen med sig än riktigt.
Sugar har detta år mognat ordentligt. Han har alltid varit väldigt okomplicerad och snäll, men vi märker ändå att han mognat och blivit en man 😉  Jag tror att mycket har att göra med att han var konvalecent under en lång tid där han helt enkelt fick acceptera läget och bygga upp sitt tålamod en aning. Han uppskattade det vanliga livet mer efteråt 😉 i ridningen har vi kunnat hålla igång relativt bra också. Framför allt nu under hösten! Han har ju missat väldigt mycket ridnng i jämförelse med andra i hans ålder men han är helt fantastisk att rida ändå. Han utvecklas i rekordfart och har enket för precis allting. Så själva grejerna han behöver lära sig är inga problem. Det som är till hans nackdel är att han fortfarande saknar grundstyrkan som säkert många andra redan byggt upp om de blivit ridna mer. 

Vilken häst har varit bäst under året? Svar: Alla tre har varit bra på sitt sätt, fast Farina har gjort några ritkigt bra tävligar i år som väger tugnt trots allt! 

Vilken häst har du stått närmast? Svar: Farina. Tycker om Sugar och Krut jättemycket men Farina är den som betyder mest av alla. Vi är precis likadana i allting. Hon är som min bästa tjejkompis, vi delar allting och tycker samma om allt. (Tex så blir vi ganska griniga när vi är hungriga) 

Har du träffat folk som har haft fördomar om dig under året? Svar: Kan inte minnas att jag stött på några faktsikt! 

 
Har någon häst varit sjuk eller skadad 2017? Svar: Ja, Sugar skadade näsan ganska illa. Han hade tyvärr upp stygnen efter några dagar och vi fick då sy om det. Därefter fick han stå uppbunden i boxen och under uppsikt i hagen i en månad nästan. Lagom när såret var läkt och han var under igångsättning svullnade såret upp och blev som en pingisboll på näsan. Det visade sig att benflisan som bröts av när han fick såret från första början inte hade växt tillbaka utan att kroppen försökte stöta bort den istället. Så då fick vi plocka bort den och därefter har det läkt jättefint. Om man vet om att han haft ett sår kan man se ett ärr, fast det är såpass lite att det knappt syns.  Han åkte även på en släng med förkylning under sommaren och fick medicin för det. 

Har du träffat några kända ryttare? Svar: Ja! Patrik Kittel, Therese Nilshagen och Isabell Werth har jag pratat med. Men sen har jag sett rätt många andra på typ friends/Falsterbo/GHS, så som Peder, Malin, Henrik, Tinne, Rose, Charlotte Dujardin och bröderna Philippaerts 😉

Har du stött på några problem under 2017? Svar: Hahah ja varenda dag säkert! Men inget jag går runt och ältar och kan komma ihåg nu. 

Vilken tävling har varit den bästa? Svar: Jag blev väldigt positivt överraskad av Willands tävlingar! Även fast det var en bit för oss att åka så var det hur bra som helst! Bra tävlingsbanor och framridning, bra uppstallning, bra med ytor men ändå nära till allt, mysig natur, bra cafeteria, vi bodde typ 2 min därifrån och dessutom; placerad i två starter och 68% i min och Farinas kürdebut! 

Har du förändrat något under 2017 i ditt träningsupplägg? Svar: Jag lär mig nya saker hela tiden som jag tar med mig. Men jag har lagt upp framridningen (till träning/egen ridning) på ett annat sätt. Jag är mer noggrann med att hästen ska svara, vara kvick, rund i formen osv redan från början. Jag försöker göra hästen så förberedd som möjligt under framridningen för att jag ska kunna rida och träna på sånt vi behöver när den är uppvärmd så jag inte behöver rida som en utdragen framridning hela passet. 

Har du förändrats mentalt något under året? Svar: Ja, jag jobbar mycket med mitt självförtroede så jag ska börja tro mer på mig själv. 

Vilka tre saker är de bästa sakerna du lärt dig under året i träningssammanhang? Svar: Upptäckte yttertygeln häromveckan, väldigt bra. Har saknat den nu, vi kom ifrån varandra under en tid men nu har vi hittat tillbaka till varandra igen. 

Vilka saker har du lärt dig under hästsportssammanhang? Svar: Hårt arbete lönar sig alla dagar i veckan! 

Vilken är din bästa träning 2018? Det finns tre träningar från detta år som jag minns väl. Med Farina så var det en träning för Pia i slutet av sommaren. Farina hade blivit jättefin veckorna innan och under den träningen så fungerade verkligen allt. Farina var så fin hela träningen. Minns fortfarande enkla bytet vi gjorde på den träningen. 

Med Krut så var det en träning för Helene efter sommarlovet. Vi var nere i en rejäl svacka och hade haft en tuff träning veckan innan. Men den här träningen var annorlunda för han var så fin. Jag hade jobbat med precis allt Helene sagt till mig veckan innan och den här fredagen satt allt vi tränat på istället. Han var fin i formen, han gick fram av sig sjäv, han kunde samla sig i galoppen, han kunde göra skänkelvikningar. Veckan innan fick jag knappt han att gå på tygeln när vi bara red rakt fram. 

Med Sugar var det en träning efter hans sommarvila. Han ville inte släppa igenom i sidorna riktigt och vi visste inte hur vi skulle lösa det riktigt heller. Jag tyckte det var lite otäckt eftersom han ramlade ut mot yttersidan, stod emot och försökte nästan lätta lite fram ibland. Men Helene tog det lugnt och gjorde upplevelsen bra för oss båda. Han kom igenom jättebra och efter det fick han en helt annan framåtbjudning och blev jättefin. 

Vilken tävling har varit den sämsta? Svar: Tycker inte om att hänga ut dåliga tävlingar. Som aktiv medlem i en ideell förening som själva arrangerar tävlingar vet jag att det inte är kul att få dålig kritik spridd på sociala medier om sina tävlingar och därför vill jag inte nämna någon dålig tävling. Men jag har inte varit på någon tävling som inte varit bra ändå så 😀


Vilken placering är du mest stolt över? Svar: Farinas vinst i LA:p1 under hösten på 76%, med 9 på både ett enkelt byte och den ökade skritten, samt en hel drös med 8-8,5. Även 4:e-platsen på SM sista dagen var kul. Efter en sämre ritt dag två som gjorde att vi tyvärr missade A-finalen så var det en kul revansch för oss. 

Vad var ditt dyraste inköp? Svar: Mina nya träningsstövlar! 

Vad har du köpt mest av, alltså i kvantitet? Svar: hästtäcken tror jag, och benskydd/boots. 

Dina tre mest använda produkter 2017? Svar: min hjälm, mina stövlar och mina ridbyxor ;) och typ sadel och träns till hästarna. Haha ganska logiskt kanske.

 

Någon ny produkt som du börjat använda under året? Svar: K9. Vi trodde bara det var dåliga försäljningsknep osv allt positivt som stod om deras produkter. Men så fel vi hade! Deras pälsglas är den bästa vi nånsin haft och nu har vi även köpt schampo och balsam. Det har vi dock inte använt än eftersom vi inte behövt bada dem nu, så jag har använt det själv istället och mitt hår har blivit väldigt bra av det. 

Vad är det högsta du tävlat under 2017? Svar: FEI ponnykür.

Vilken häst har du kommit närmast 2017? Svar: Farina, såklart. Men så har jag lärt känna Knut också och han är världens sötaste och bästa häst (förväxt shetlandsponny). 

Vad kommer du sakna från 2017? Svar: Typ allt, det har varit ett bra år! 

Vilka är de bästa företagen du jobbat med under året? Svar: Eklunda Stuteri ofc, så kul och lärorikt det är att vara där! Förstår inte varför folk i min ålder klagar över att de måste sommarjobba, jag själv har haft det hur bra som helst! 

Vilken är din snyggaste tävlingsoutfit från året? Svar: Blå animokavaj med rosa detaljer, schabrak med rosa kant, plastrong med blå detaljer, håruppsättning med rosa snodd och nålar samt blå mössa på Farina. 

Din fulaste tävlingsloutfit? Svar: Har ju haft samma hela året haha. Men när schabraket inte varit tvättat (fast det sett nytvättat ut) har jag tyckt det gjort lite ont i hjärtat. 

Vad är det sämsta som hänt under året? Svar: Sugars näsa var inte kul. 

Årets bästa ryttare? Svar: Isabell Werth, Therese Nilshagen och Peder Fredricson! 

Har du lärt känna några nya människor? Svar: Ja det tror jag. 

Vem har du kunnat ringa till när du behövt prata och få tips och råd under året? Svar: Mamma finns ju alltid, henne behöver jag inte ringa till jämt dock. Helene har jag ofta kontakt med också om det är nåt eller efter en tävling. Sen föröker jag hålla Carina, som vi köpte Krut av, uppdaterad med hur det går med Knut 😘 

Vad har du för mål med vardera häst 2018? Svar: Jag har satt upp mål med alla hästarna inför 2018, men specifikt vad det är behöver bara de jag har närmast omkring mig veta😉 😏 

Vad är ditt mål som ryttare 2018? Svar: Jag kommer ha mycket att göra 2018, tre hästar som ska tränas och tävlas, vårterminen i 2:an och körkort bland annat. Men jag hoppas verkligen att jag hinner, och att jag tar mig tid, till att träna själv mer. 

Hur kommer ditt häst-år se ut 2018? Svar: Väldigt fullspäckat men kul hoppas jag! 

Vad kan du lova dig själv inför 2018? Svar: att det kommer bli ett roligt år! 

 

Jag vill också rikta ett stort tack till alla som gjorde mitt 2017 till ett så bra år. Ni vet vilka ni är! <3

 
 
 
 
Gott nytt år!